Снимка:
Снимка: / Румен Барфончовски извая от камък Балканския лъв и Тайнствената мадона
Младият скулптор Румен Барфончовски се вдъхновява от Дан Колов, за да създаде творбата си Балканския лъв. Посетителите на музей „Етър” могат да я видят на чардака на Табаханата, като част от изложбата „Каменоделство”. Представените в нея творби могат да бъдат закупени от ценителите на това изкуство.
 
Румен Барфончовски извайва главата на легендарния български борец не защото е провокиран от материала, с който работи. Представата за произведението съществува в съзнанието на младия творец и той я реализира чрез камъка. 

Снимка: Музей Етър
Балканския лъв Дан Колов

Същото е и с другите скулптури, които Румен представя в изложбата. Mona orla не е реална девойка, но живее в съзнанието му и той я увековечава чрез къс скала.

Камъкът поволява да се увековечи една история, момент сред милионите години
 
„Мона е Мадона, а орла е тайна. Произведението може се нарича и „Тайнствената мадона. Това е перфектната мадона, невижданата. Поне от мен”, споделя Румен Барфончовски, участник в Международната майсторска надпревара по каменоделство по време на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти, проведен в музей „Етър” през 2018 година. 

Снимка: Музей Етър
Mona orla

Младият творец вижда бъдещето си в професионалното каменоделство. Макар скулптурите да са най-добрия начин за изява на таланта му, в изработката на битови предмети с камък също прилага творчески подход, давайки си сметка, че му предстои дълъг път на усъвършенстване, преди да достигне нивото на голям майстор в занаята. 

Снимка:
Румен Барфончовски извая от камък Балканския лъв и Тайнствената мадона