/ Thinkstock/Getty Images

Агенцията по заетостта стартира третото поред и първо за 2019 г. проучване на потребностите на работодателите в България от работна сила. То се провежда съвместно с Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната. Целта е работодателите да отразят в анкетен формуляр директно мнение и информация за търсените от тях  професии, специалисти, работници и разбира се, за техните характеристики.

Осемдесет и пет работодатели от областта  са участвали в проучването  за потребностите им от работна  сила

Първото тазгодишно проучване ще се извърши сред работодатели от формирана национално представителна извадка. Ще бъдат обхванати всички сектори на икономиката, различни по статут и големина предприятия с териториално разпределение във всички области в страната.

12 работни места в област Габрово ще бъдат разкрити по регионалната програма за заетост и обучение

Получените резултати за потребностите на бизнеса и администрацията ще очертаят нуждите им от работна сила през следващите 6 месеца. Данните ще бъдат използвани при подготовката на краткосрочните мерки и програми за организиране и провеждане на подходящи обучения за професионални и ключови умения с цел те да бъдат ориентирани спрямо изискванията на работодателите.