арест
арест / ThinkStock/Getty Images
Тричленен състав на Окръжен съд – Габрово допусна предаването на мъж, живеещ в севлиевското село Кръвеник, на властите във Федерална Република Германия. Решението е въз основа на издадена Европейска заповед за арест.
 
Доказателствата, приложени от Прокуратурата във Франкфурт на Майн, показват, че е издадена Европейска заповед за арест за задържане и предаване на българския гражданин Т.Б., с цел провеждане на наказателно преследване за извършени на територията на страната престъпления.

Задържаха мъж, уреждал фиктивни бракове между българки и косовари в Германия
 
Мъжът е уличен в съставяне и ползване на неистински документи и на документи с преправено съдържание, както и в подпомагане на незаконно влизане и пребиваване на различни лица във ФР Германия.

ВКС остави в сила присъдата на Окръжен съд–Габрово
 
С оглед данните по делото съдът счете, че издадената Европейската заповед за арест съответства на изискванията на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Съдебният състав прецени, че не са налице предвидените в закона основания за отказ да се изпълни получената заповед и отчете предоставените от искащата страна гаранции, осигуряващи необходимата закрила на българския гражданин в случай на присъда в издаващата държава.
 
Решението на Окръжен съд - Габрово подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Велико Търново в 5-дневен срок.