съд
съд / Снимка: Дарик, архив
Състав на ВКС остави в сила присъдата на Окръжен съд – Габрово по въззивно наказателно дело от 2017 г., с която С.С. от с. Балани, общ. Габрово бе оправдан по обвинение за извършено престъпление - държане на оръжие (пневматична пушка, самоделно видоизменена за стрелба с патрони калибър 22 Long Rifle) без надлежно разрешително по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Производството пред Окръжен съд – Габрово бе образувано по жалба на С.С. против присъда на Габровски районен съд, с която е признат за виновен в извършване на горепосоченото престъпление и е осъден на лишаване от свобода.

След цялостна проверка Окръжен съд – Габрово отмени осъдителната присъда и оправда С.С. по така повдигнатото му обвинение. След протест от прокуратурата делото е разгледано от Върховния касационен съд. В неговото решение по казуса е посочено, че Окръжният съд е направил внимателен анализ на доказателствата по делото и е изложил достатъчно убедителни и подробни аргументи защо не приема обвинителната теза, като тези доводи се споделят и от касационната инстанция.

Решението на ВКС не подлежи на обжалване, с което оправдателната присъда по отношение на С.С. добива законна сила.