Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха група за производство
на пико и фалшиви долари и евро
Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха група за производство на пико и фалшиви долари и евро / DarikNews.bg
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група за производство на синтетични наркотици и на фалшиви американски долари и евро.

Те са задържани на 11 декември при специализирана операция на ГДБОП (с участието на 5 териториални служби за БОП ) и Специализираната прокуратура в областите Стара Загора и Габрово. Шести участник в групата до момента се укрива и е обявен за общодържавно издирване.

Нарколабораторията на групата е била оборудвана в къща в с. Долно Сахране, обитавана от един от участниците. Там са намерени и иззети произведени на място синтетични наркотици, част от които в процес на изсушаване, прекурсори, оборудване, както и около 300 г. марихуана.

На мястото са открити и 16 плаки с изображения на долари с номинал 50 и 100 долара, 193 листа с отпечатани на тях по 3 неистински банкноти от по 100 евро, както и фалшива банкнота от 500 евро.

Печатницата за пари, която е била в процес на подготовка и пускане в действие също от „лаборанта“ на групата, е била разположена в наглед пустеещата бивша механа „Мустанг“ в Габрово.
 

Печатницата за пари, която е била в процес на подготовка и пускане в, действие също от лаборанта на групата, е била разположена в наглед, пустеещата бивша механа Мустанг в Габрово
DarikNews.bg


Там са открити печатна машина „Хайделберг“, както и машина за офсетов печат, метални матрици с изображения на елементи от банкноти долари и евро, бои, хартия, фолио, различни химикали за производството.

Със същата машина „Хайделберг“ въпросният участник в ОПГ е бил заловен и осъден за производство на фалшификати през 2010 г и осъден на 3 г. и половина ефективно.
 

Печатницата за пари, която е била в процес на подготовка и пускане в, действие също от лаборанта на групата, е била разположена в наглед, пустеещата бивша механа Мустанг в Габрово
DarikNews.bg


При претърсване на къща на друг участник в групата в гр. Крън са открити пушка тип помпа „Маверик“ с боеприпаси, униформена полицейска риза със знаци „Полиция“, алуминиева мелница за марихуана, пълна със зелена маса, електронни везни и др.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата се е занимавала с производство на синтетични наркотици и е подготвяла отпечатването на неистински доларови и еврови банкноти от началото на 2017 г. 

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на петимата обвинени бе наложено прокурорско задържане до 72 часа.

По искане на специализирана прокуратура на 14 декември. Специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.