вестници
вестници / 100 вести
940 молби за помощи за отопление са подадени досега в дирекция „Социално подпомагане“ в рамките на един месец, съобщи нейният директор Радостина Братованова. Това е половината от миналогодишните подадени молби, 1700 на брой. Изчисляването става чрез таблици и коефициенти, спуснати от Министерството на труда и социалната политика.

Тази информация е водеща за вестник „100 вести" днес. Още теми от изданието:

„От ръката тревненска“ е новата временна изложба, подредена в Регионалния исторически музей в Шумен, с която гостува Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна. Това съобщиха от културната институция в областния град. Акцент в експозицията са художествените зана- яти дърворезба, иконопис и архитектура, които изграждат най-старата художествена школа у нас, възникнала през втората половина на ХVII век.

Украшение с над 10 000 стъклени мъниста, 40 планински кристала, карнеол и още няколко стотици разноцветни мъниста е експонирано в Хаджистояновотто училище, съобщи sevlievo online. Археологическата находка се показва в първоначален вид, възстановена благодарение на студентите по археология от Великобритания, които работят това лято на средновековна- та крепост Хоталич. За да се извадят тези няколко хиляди, мънистата са пресяти около 10 кофи с пръст, а после всяко от тях четирите англичанки са измивали и нанизвали едно по едно, разказа ръководителят на разкопките на Хоталич Надежда Ботева. Пищното украшение е принадлежало на млада жена, но достатъчно зряла, за да създаде семейство.