/ iStock/Getty Images
Тази неделя, - 17 юли, от 10:30 часа на Рибарник Кметовци, ще се проведе петото издание на Детски фолклорен събор "Андъка пее и танцува, а сърцето ми....лудува", съобщиха от Община Габрово.

Организатор на събитието е НЧ "Зора - 1929", село Харачерите, а дейностите се финансират по програма Култура на Община Габрово. Чрез проекта се цели популяризиране на българските фолклорни традиции сред децата от различни възрастови групи, включително и децата със специални образователни потребности.

В Габрово организират Фестивал на огъня

Чрез изпълнението на дейностите ще се постигне по-голяма информираност, повишаване знанията в областта на фолклора. В рамките на настоящата инициатива ще има сценични изяви на детски танцови състави, детски формации за изпълнение на народна музика, творчески ателиета за осъществяване на обучение на деца от специалисти и обмяна на опит между децата от танцови състави и децата със СОП.

Проектът се осъществява от НЧ "Зора - 1929", село Харачерите, което се явява естествен център за връзка между деца от различни възрасти и с различни потребности за неформално образование и придобиване на нови знания за народния бит и традиции.

Не е случайно избрано мястото за провеждане на фестивала - на открито сред природата - „Рибарник Кметовци“, село Кметовци. Локацията разполага с обширна зелена площ, на която участници и посетители могат да се включват едновременно в няколко активности, да преминават от една в друга, потапяйки се в различните форми на българския фолклор и традиции, което ще им донесе пълноценно преживяване и незабравими спомени от фестивала.