Откриха изложба с изделия, изработени от незрящи
Откриха изложба с изделия, изработени от незрящи / Областен управител Габрово
Областният управител Невена Петкова откри изложа в Клуба на съюза на слепите в Габрово посветена на Международния ден за безопасност на слепите – 15 октомври.

„Експозицията представя жанрове и техники, впечатляваща феерия от цветове и форми, естетика и функционалност“ – каза Стефка Пенчева, председател на регионалната организация на слепите, която осъществява дейност на територията на три области – Габрово, Велико Търново и Ловеч.

Тя представи експозицията от изделия, изработени от незрящи хора и сподели пред гостите, че идеята за тази изложба всъщност е била на областния управител на Габрово Невена Петкова, която виждайки част от произведенията, изложени по време на проведения Балкански форум за незрящи младежи преди няколко седмици в Дряново е предложила да бъдат показани и в областния град. По време на откриването на изложбата Невена Петкова сподели, че освен за възможностите за реализация, за която всички институциите трябва да създават условия да се случва, с младежите е говорила и за онзи скрития, вътрешен потенциал, който всеки един от нас притежава.

„Мисля, че днес всички ние ще се убедим, че такъв има. И аз искам ние, хората, да го виждаме по-често, да направим така, че да не сме „слепи“ за хората с увреждания, да не сме „слепи“ за хората, които понякога имат нужда само от нашето внимание и добра дума. Пожелавам си днес тази уникална изложба да отвори очите ни към добро мислене, за да ни се случва.“ – каза в обръщението си областният управител на Габрово и отправи своите поздрави по случай Международния ден на белия бастун  - 15 октомври, който освен празник е ден за размисъл – как обществото приема незрящите като група в неравностойно положение и премахване бариерите при общуване с тях.

Николай Григоров посети изложба “Приложно изкуство” в клуба на Съюза на слепите

„В ден като днешния, вие всъщност напомняте, че сте хора като всички останали, които се нуждаят от малко повече внимание и топлота.“ – каза още Петкова с пожелание към членовете на Регионалната организация в Габрово да бъдат все така заедно, креативни и да продължават да провокират доброто у хората, за да може по този начин и обществото ни да става по – добро.

Изложбата ще гостува в Габрово до края на този месец и всеки, който има желание може да посети артгалерията на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни лица с увреждания - в Клуба на съюза на слепите в Габрово, на ул. „Пенчо Постомпиров“ № 19, където ще види изделия от естествени материали – кожа, дърво, текстил и хартия. Експозицията предлага още гривни, гердани, колиета, броеници, бутикови изделия по ръчно плетиво – блузи, шалове, терлици, всички те приковаващи вниманието с прецизност и сложност на изпълнението.