Предлагат билетите да скочат на един лев
Предлагат билетите да скочат на един лев / netinfo
Цената на билетите за градския транспорт в Габрово да скочи с 30 ст. и да стане 1 лв. искат от "Общински пътнически транспорт" и "Дряново авто". Предложението вече е подготвено за внасяне в Местния парламент. Превозвачите посочват, че реалната себестойност на едно пътуване е в рамките на 0,97 лв. до 1,07 лв., като основните аргументи за исканото увеличение са свързани с високата цена на дизела, която от началото на годината до края на май е нараснала с повече от 25%.

Кметът на Габрово Томислав Дончев информира, че засега няма да внася предложението за разглеждане в Общинския съвет. “Едно повишаване на цената на билетите вероятно е неизбежно, но аз ще искам да се уверя, че са изчерпани всички останали възможности и резерви. Факт е, че при тая себестойност на билета всяко пътуване носи загуба, но наред с това е факт, че това е шоково увеличение”, каза кметът Дончев.

Според него вариантът за скачане на цената на билета през месец - два с по 10 стотинки е неприемлива. “Предложението ще бъде внесено едва, когато се убедя, че няма практически други възможности”, коментира още Дончев. Кметът съобщи, че вече е разкрит горещ телефон 804 400, на който гражданите ще могат да подават сигнали относно спазването на разписанието на автобусите, качеството на обслужването и отношението на водачите и кондукторите към тях.

Последното увеличение на цената за градския транспорт в Габрово беше в началото на април.Тогава билетите поскъпнаха с 10 ст. и станаха 0,70 лв.