/ Стефка Василева – Началник отдел „Държавен архив“ – Габрово
Държавен архив - Габрово ще отбележи 10 октомври - Празник на българските архивисти. Това ще стане съвместно с Областния управител на Област Габрово, от 15:00 часа в залата на Областна администрация.

Специални гости на тържеството ще бъдат г-жа Микаела Енгел от Израел - правнучка на патриарха на габровската индустрия Иван Хаджиберов и г-жа Диана Арнаудова от София - родственица на видния български политик Никола Мушанов (родом от Дряново).

Държавен архив-Габрово е на седмо място в страната по брой архивни фондове


На събитието ще присъстват дарители на Габровския държавен архив, на които Областният управител ще връчи грамоти за дарителския им жест за обогатяване на Националния архивен фонд. С част от техните дарения ще представим изложба, експонирана във фоайето на Областна администрация.

След тържеството ще имате удоволствието да се срещнете с гостите ни и на пресконференция, на която г-жа Енгел ще ви разкаже за откриване гроба на Иван Хаджиберов в София, преместен след взривяване на семейната им гробница в Габрово.

Ще ви разкажем за документите и снимките, които г-жа Енгел дари на Архива, а ще имате удоволствието да се срещнете и с авторите на филма за Хаджиберов - Емил Михов и Милен Василев, които дариха всичко събрано по време на правенето на филма на Архива.