„Пепел от пеперуди” – любовна лирика в слово и цвят
„Пепел от пеперуди” – любовна лирика в слово и цвят / Регионална библиотека "Априлов-Палаузов"

Ден преди Свети Валентин в залата за срещи и събития на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” в Габрово ще има събитие в унисон с Деня на влюбените – журналистът, театрал и писател Борислав Костов ще представи своята книга „Пепел от пеперуди” заедно с Виолета Белчева - художникът-илюстратор на книгата. Благодарение на нейните усилия великолепните стихове на Боби Костов са получили образ и цвят, които вълнуват не по-малко от словата. Сплавта между художествени изображения и поезия е неделима, звучи като прекрасна мелодия в ушите ни и радва нашите очи.

Срещата с двамата е във вторник от 17:00 часа.

 

Библиотека
„Пепел от пеперуди” – любовна лирика в слово и цвят


Детските и младежки години на Борислав Костов са свързани с Берковица и Монтана, някогашен Михайловград. От 6-годишен семейството му живее в град Берковица и той има принос в културната история на областта – в журналистиката, театъра и всичко, свързано с духовността и книжовността.

Днес Борислав Костов живее и работи във Велико Търново. Като писател  има богата биография – книгите, излезли изпод перото му са 26 – освен своя поезия на български и немски език Костов е автор на монографии – за писателя-дисидент Георги Марков, за поета Пеньо Пенев, за футболната ни легенда Георги Аспарухов – Гунди, книгата му „Балкански съборник" е сатирично-публицистична и се появява по повод 25-годишнината от демократичните промени в България.

Любопитен факт из живота му е, че той е прототип на един от героите от култовия български филм „Вчера“, чийто сценарист е известният писател Владо Даверов, негов съученик от немската гимназия в Ловеч.

Талантът на автора е многостранен – доказателство за това е и най-новата му поетична книга „Пепел от пеперуди”. Тя е рожба на две творчески вдъхновения според самите Борислав Костов и Виолета Белчева – всеки от тях, поетът, гледайки пеперудените й картини, а Виолета, наслаждавайки се на стиховете, са се почувствали готови да творят отново и отново, и наистина са създали нещо чудесно, което ще споделят с гостите в Габрово.

Книжката не е с голям обем, но от нея струят вълнение, любов, нежност красива еротика, облечени в стихове и в пеперудени цветове, истинска поетична магия.

Илюстрациите на Вили, експерт „Човешки ресурси", но с художнически талант за илюстратор са 19 на брой. За нея книгата на Костов „Пепел от пеперуди" е първа изява като художник. Център на 30-те стихотворения и на нейните акварели е вечната жена, която създава обич и красота около себе си, умее да намира своето място в света и да го отстоява с любов и радост. От мелодичните стихове прозират творческа зрялост, житейска мъдрост, тъга и в същото време оптимизъм.

В залата на Регионалната библиотека в Габрово събитието ще бъде съпроводено с импровизирана изложба на „пеперудените" картини от книгата „Пепел от пеперуди" - 13 февруари, 17.00 часа.