В РБ „Априлов-Палаузов” отбелязаха 140 години от рождението на Пейо К. Яворов
В РБ „Априлов-Палаузов” отбелязаха 140 години от рождението на Пейо К. Яворов / РБ Априлов Палаузов

В залата за срещи и събития на библиотеката бе отбелязана 140-годишнината от рождението на поета, публициста, революционера, ярката личност Пейо Яворов (13 януари 1878 година).

Доброволци от Клуб на доброволеца при РБ „Априлов-Палаузов” представиха литературно четене на Яворовите творби, предшествано от презентация за краткия, но наситен житейски път на твореца. Мултимедийната презентация е дело на Весела Иваничкова, възпитаник на Национална Априловска гимназия и доброволец на библиотеката. Стихотворението на Яворов „Теменуги” бе илюстрирано по оригинален начин с картина на Деси Савчева, също ученичка от НАГ, доброволец и прекрасен млад художник.

Прозвучаха „Заточеници”, „Ден денувам…”, стихове из разтърсващата любовна лирика на Яворов, сам преживял страстни любовни истории, едната от които с фатален край, „Две хубави очи…”, „Вълшебница”, „На Лора…” и много други – рецитираха Димана, Весела, Шейда, Веси, Велина от Национална Априловска гимназия, Искра от Природо-математическа гимназия, Вики от Професионална гимназия по туризъм в Габрово и други доброволци на библиотеката. Посрещнахме с удоволствие и Тихомир, вече студент във ВТУ „Св. св. Кирил и Методиѝ” и доброволец от Клуб на доброволеца при библиотеката.

Мирела Спасова – възпитаник на НАГ, направи много оригинално сравнение на  внушенията на Яворовите стихове ( „Маска” ) и звученето и изобразителните средства от музиката на съвременна корейска младежка поп група.