/ Thinkstock/Getty Images

Районната прокуратура в Севлиево успя да осъди участник в телефонна измама. Съдът призна за виновен мъж за това, че „на 18 януари, около 14:00 часа, в Севлиево, като помагач, в съучастие с неустановено лице, с цел да набави за себе си и другиго (неустановеното лице) имотна облага, умишлено улеснил неустановения извършител, да извърши телефонна измама, като взел хвърлена от пострадалата найлонова торба, съдържаща пари и златни накити".

72-годишна дала 1000 лева, за да "помага" на полицията в борбата с телефонните измами

Чрез телефонни разговори, пострадалата била заплашена, че ще бъде ограбена, след което лице, представило се като служител от Криминална полиция с име Иванов, я накарало под предлог, че съдейства в полицейска операция по задържане на измамници да хвърлила през терасата парите и златото, които има.

Доверчива жена "изпищя" с хилядарка

Деянието е извършено при условията на повторност и в немаловажен случай. Причинената имотна вреда в общ размер на 9 193.59  лева, от които 640 лева в банкноти и златни накити на стойност 8 553.59 лева.

За извършеното престъпление, той е осъден на две години и четири месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим.

Куриози при телефонните измами
 

България предаде на Гърция седем души, разследвани за телефонни измами
МВР, пресцентър

Съдът е привел в изпълнение предходно наложено наказание от две години лишаване от свобода, отново за престъпление измама, изпълнението на което е било отложено с четири години изпитателен срок.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Габрово.