коли автомобили автомобил кола
коли автомобили автомобил кола / Thinkstock/Getty Images
На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD - European Day Without A Road Death.

Спаси животи! Това е мотото на тазгодишната кампания на Пътна полиция в България по повод 21 септември, Европейския ден без жертви на пътя. Инициативата е на TISPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Тя се провежда за втора поредна година, като целта е да се обърне внимание на водачите да са по-внимателни на пътя.

На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death). Целта е в този ден по пътищата на Европа да няма загинали хора. Според статистиката, около 70 души загиват по шосетата на Стария континент. Цифрата е стряскаща, но статистиката може да бъде променена, ако водачите са по-разумни на пътя.

Всеки, който желае, може да се присъединявани към операция EDWARD, като се регистрира на адрес:  http://roadsafetydays.eu/. 
В същото време, може да се подпише декларация за подкрепа - JOIN US IN HELPING MAKE EUROPE'S ROADS SAFER. 

В социалните медии може да се изпращат и подходящи видео записи #ProjectEDWARD. 

Препоръки за безопасно шофиране:
препоръка №1
препоръка №2
препоръка №3
препоръка №4
препоръка №5
препоръка №6
препоръка №7
препоръка №8

 
По повод Европейския ден без загинали на пътя, сектор "Пътна полиция" при ОДМВР-Габрово предоставя анализ на пътната обстановка в Габровска област за периода от началото на януари 2013  г. до 18 септември 2017 г. На 21 септември пътните полицаи в Габровска област ще проведат специализирана акция по контрол на пътното движение, като ще връчват на водачите на МПС информационни брошури с основните правила за безопасното поведение на пътя.