Огнян Златев и Таня Христова
Огнян Златев и Таня Христова / ЕМО ЕТЪР
2018-та е обявена за година на културно-историческото наследство. Според Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия у нас, България е успяла да представи това наследство по време на председателството на Съвета на ЕС, което се състоя през първата половина на тази година. Златев акцентира върху факта, че нашето културно-историческо наследства допринася за многообразието на европейската цивилизация.

Огнян Златев припомни, че по време на председателството са представени български традиции – носиите от отделните региони, ценностите, съхранявани в музеите ни.

ЕМО ЕТЪР
Огнян Златев

„Ние, българите, сме продукт на една много интересна смесица от културите на народи, преминали и оставили своята следа на нашата географска ширина. Един от девизите на Европейския съюз е „Единни в многообразието“. Можем да кажем, че България е микрокосмос от единност на многообразието на различните култури, останали по земите ни.“

Община Габрово става част от Мрежата за креативен туризъм

Представителството на ЕК е направило поредица от 28 картички с лицата на 28 граждани на държавите-членки на ЕС. Всеки от тези 28 личности има своята причина да избере да живее в България. Предстои да се открие изложба, а междувременно тези картички се разпространяват чрез музеи и културни институции.

Ръководителят на представителството на ЕК у нас Огнян Златев отчита, че България все още не е особено позната и любопитството провокира чужденците да идват тук.

„Всички остават пленени от това, което виждат“, е впечатлението на Огнян Златев.

Той даде за пример Етнографски музей на открито „Етър“: „На една сравнително малка територия може да се види всичко това, което сме ние, българите. Тук са представени нашите традиции. И така да си повдигнем самочувствието. Ние все считаме, че не сме направили нещо както трябва, все сме „черните овце“, а не е така. Имаме своите постижения и младите ни хора много често го показват.“

Доц. д-р Светла Димитрова: „Включването на Габрово в мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО е престиж и ангажимент за развитие”

Огнян Златев заяви, че включването на Габрово в мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО – едно постижение, което дава възможности за представяне на световно ниво, е добре презентирано по време на българското председателство. Все пак той припомни, че става въпрос за един изключително конкурентен процес.

Габрово взе участие в XII Годишна среща на Творческите градове в Полша

„Съвременният свят е изключително конкурентен и динамичен във всяко едно отношение. Това е страхотно постижение за един български град. Аз съм възхитен как с енергията на хората, на кмета, на областния управител – Габрово успя да се позиционира в Европа в много отношения. Искам да призова да надграждате. Мога само да ви насърча и да помогна според възможностите си.“

Огнян Златев допълни, че Габрово има много голям потенциал за развитие, който може да разгърне с усилията на цялата общност.