Обсъдиха държавния план-прием за 2011/2012 година
Обсъдиха държавния план-прием за 2011/2012 година / sxc.hu.

 

Две нови професионални паралелки ще бъдат сформирани в две училища от областта. В Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади" в Габрово ще се предлага едновременно професията „Машинен техник" и „Електротехник", а в Професионалната гимназия по керамика и мебелно производство в Севлиево професиите „Оператор на дървообработването" и „Оператор на силикатното производство".

Това е залегнало в държавния план-прием за учебната 2011/2012 година. Подробностите около приема на ученици след 7 и 8 клас в професионалните гимназии и тези с профилирани паралелки бяха дискутирани днес на заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие.

Според държавния план-прием за учебната 2011/2012 за прием след 7 клас в общинските училища в областта има общо 30 паралелки и още 5 за Националната Априловска гимназия. След завършен 8 клас паралелките в Област Габрово са 15.   

На срещата стана ясно, че като цяло усилията ще бъдат насочени към придобиване на професионална квалификация. Според началника на Регионалния инспекторат по образованието в Габрово Георги Маринов има професии и специалности, които трябва да се опазят, за да се осигури една устойчива атмосфера в областта. Единодушно бе мнението на участниците в срещата, че всяко едно училищно ръководство трябва да проведе среща с местния бизнес, за да се установи каква е нуждата от кадри. Обсъдена бе и необходимостта от повече учебни практики.

„Всички заедно ще работим така, че да не се закрие повече нито едно училище", каза още на срещата зам. областният управител на Габрово Пламен Недков.