Някои декларации само по интернет
Някои декларации само по интернет / Дарик Габрово

 

Съгласно Закона за изменение и допълнение на ЗДДС до 31.03.2010г. всички регистрирани към 01.01.2010 година лица, задължително да посочат електронен адрес за кореспонденция, напомнят отофиса на НАП - Габрово   За тези, които се регистрират сега, посочването на електронен адрес става с подаване на Заявлението за регистрация. При промяна на електронния адрес лицето в 7-дневен срок уведомява приходната администрация, освен ако промяната е направена чрез заявяване за вписване в Агенцията по вписванията

От 1 януари влязоха в сила и  нови изисквания по отношение на коригирането на декларацията образец 6. В нея се вписват дължимите осигурителни вноски и удържания авансово данък върху доходите от трудови правоотношения на физическите лица. Това вече става в строго определен срок. За работодателите и осигурителите този срок за корекция е до края на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за подаване на декларацията. Това означава, че ако например на 24 февруари осигурителят е изплатил трудовото възнаграждение и до края на същия месец е подал декларацията образец 6, корекциите по нея могат се правят не по-късно от края на месец март.

До началото на тази година декларация образец 6 се коригираше без ограничение в срока, след изрично указание от Националната агенция по приходите . От тази година обаче работодателите и осигурителите, клоновете и поделенията, които имат месечно повече от 40 осигурени лица подават декларации образци № 1, 3 и 6 само по Интернет, с електронен подпис.