/ Областен управител Габрово

Областният управител Невена Петкова и нейния заместник Мария Пенева отбелязаха Международния ден на жената сред жени – представители на бизнеса от региона. Това е една инициатива, подкрепена и от председателя на Клуба на жените предприемачи и мениджъри в България Мариана Печеян, която е само първата от поредица подобни срещи.

Цветя поднесени от кавалери от ДГ „Мечо Пух“ и музикални изпълнения развълнуваха дамите, които  макар и на ръководни позиции не определят себе си като жени – предприемачи или мениджъри, а се описват като борци, мечтатели и идеалисти.

В приветствието си областният управител засвидетелства своето уважение към труда на жените и подчерта „онова, което правите – да бъдете майки, съпруги, мениджъри или предприемачи, да бъдете домакини, да бъдете усмихнати и да бъдете конкурентни във всяка една от Вашите бизнес сфери - е изключително достойно.

 „Не е нужно да играем мъжка роля, за да бъдем успешни, няма нужда да искаме от мъжете да се поставят на наше място, за да ни разберат. Необходимо е да търсим баланс, да сме партньори“, каза още в изказването си Невена Петкова.

Според нея, равнопоставеността не се свежда единствено до защитените от закона права. Тя се корени в уважението и справедливостта към всеки един човек. И макар да се признава огромната роля на законодателната система в това отношение, крайната цел е да се постигне дълбоко осмислена и осъзната промяна на нагласите и стереотипите в обществото и поведението на всеки един от нас.

Налице са редица нормативни документи на глобално, европейско и национално ниво, които трябва да уредят именно това предизвикателство.

Имаме Национална стратегия, приет Закон, имаме отдели, национални съвети, експерти, организации, мерки и политики, но как на практика се случва равенството между мъжете и жените в икономиката?

Има ли промяна в това направление и сблъскват ли се с трудности жените дръзнали да прекрачат в един „мъжки свят“, както някой бяха определили светът на бизнеса – това обсъждаха по време на срещата, посветена на 8 март, жените – представители на различни фирми и браншове от региона.

Те самите определиха срещата като емоционална и ползотворна и пожелаха да се случва по-често като се набелязват различни теми, които да се дискутират всеки път.