Не са засечени нитратни салати  в Габровско
Не са засечени нитратни салати в Габровско / Дарик Габрово, архив

До този момент в Габровска област не са открити плодове и зеленчуци с пестициди или повишено съдържание на нитрати въпреки масовите проверки, информира за Дарик директорът на местната агенция по безопасност на храните д-р Светослав Спасов. Той бе категоричен, че се осъществява постоянен контрол, като особено засилен е той при производителите.

Важно е да се гарантира качествено производство, след което се следи за спазване на температурния режим и начина на съхранение. Проверяващите  изискват при инспекцията цялата документация, която доказва регламентиран произход. При неясен такъв продукцията се унищожава. При внос на плодове и зеленчуци от страни от ЕС също трябва да има придружаващи документи. Когато се касае за внос от трети страни се осъществява контрол на границата, в складовете и чак след като бъдат готови резултатите от проверките, могат да бъдат реализирани в страната. Д-р Спасов увери, че при всяко съмнение в качеството и произхода на плодовете и зеленчуците гражданите могат да подават сигнали в агенцията. 

От началото на годината до края на март след проверки заради лошо качество и неясен произход са бракувани 62 кг. зеленчуци.