Наложени санкции за нарушения на НРД-2006
Наложени санкции за нарушения на НРД-2006 / netinfo

Половината от проверките на районната здравно осигурителна каса в Габрово, извършени през миналата година, са завършили с констатирани нарушения. Установените през годината, неправомерно получени суми за възстановяване са 149 325 лв, а наложените финансови санкции за констатирани нарушения на НРД 2006 са 189 550 лв.

Общият брой ня извършените проверки е 684. При 339 оттях са констатирани нарушения, а при 211 са установени суми за възстановяване. От направените 103 проверки на общопрактикуващи лекари 69 са установили нарушения.

През 2006г., експертите на РЗОК са извършили и 80 проверки на лечебни заведения в областта, сключили договор за оказване на болнична медицинска помощ, като са проверили 115 клинични пътеки. 50 от проверките установяват нарушения, а при 24 са констатирани суми за възстановяване.

Най-чести нарушения са: неспазване на индикациите за болничен прием; неизпълнение на вида и обема договорена медицинска помощ – не са изпълнени задължителни медицински дейности, включени в клиничните пътеки; непълна и неправилно водена медицинската документация – амбулаторни журнали, епикризи, дневници за контролни прегледи. В извънболничната медицинска помощ най-голям дял имат нарушенията по изпълнение на вида и обема на договорената извънболнична помощ и реда за работа с първични документи.