/ iStock
Тази събота и неделя (на 30 април и 1 май) в габровската зала „Орловец“ ще се проведе националният шампионат по Таекуон-До ITF. В Държавното първенство участие ще вземат над 400 състезатели от всички клубове в България във всички възрастови групи (деца, юноши, девойки, мъже, жени и ветерани).

В трите дисциплини - форма, самозащита и специална техника, най-добрите ще бъдат селектирани за националния отбор в първата квалификация за участие на Европейското първенство догодина в Римини, Италия.

38 съдии с международен клас са ангажирани да ръководят надпреварите в предстоящите два дни в Габрово. В събота до 14:00 часа ще бъдат правени регистрациите за участие и след това започват състезанията в различните категории и дисциплини. Официалното откриване на Държавното първенство ще бъде в неделния ден от 13:00 в присъствието на кмета на гр. Габрово Таня Христова, председателят на родната федерация по Таекуон-До ITF Марио Богданов и други официални лица.

"Очакваме много силно и също така оспорвано първенство във всяка от трите дисциплини и възрастови групи. От организационна гледна точка всичко е наред и дано да дойдат повече зрители в зала „Орловец“ в събота и неделя, за да проследят на живо шампионатът. Това ще бъде първата квалификация за участието на националния отбор на Европейското в Италия през 2023 година и съм сигурен, че всеки един от таекуондистите ще покаже най-доброто от себе си. В неделя започваме от сутринта и в късния следобед ще бъде церемонията по награждаването на призьорите“, сподели Вергилий Ситнилски – генерален секретар на Българската федерация по Таекуон-До ITF.

Следващото голямо събитие от календара на федерацията е международният турнир „София Оупън“, който ще се проведе в периода 10-12 юни в столичната зала „ София“ в Борисовата градина. 
БГНЕС