/ Община Габрово
Окончателно е готова програмата за празниците на Габрово през май и веселите цветни афиши скоро ще грейнат из града, за да информират кога и как да се явява на различните събития, съобщиха от Общината.

Вече има две вендинг машини за отпадъци в Габрово

На 17 май тържествено ще бъде отбелязан празникът на Габрово. Денят ще започне по традиция с молебен за благополучие в храм „Успение на Пресвета Богородица“ и издигане знамето на града на пл. „Възраждане“.

Веднага след това ще бъде даден старт на инициативата с деца от габровските училища „Нарисувай Габрово“, а площадът ще се изпъстри с цветове и детски смях. Не по-малко шумно ще бъде на ул. „Радецка“, където от 12:00 часа ще свири Оркестър „Габрово“.

Община Габрово

В 13:30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще бъде открита изложба, посветена на Празника на Габрово. На 20 май в Музея на хумора и сатирата ще бъде открито 25-тото Габровско Биенале, което ще даде възможност на посетителите да се докоснат до две журирани изложби - една за карикатура и една за съвременно изкуство, както и от курирана изложба, дело на художника Олаф Вестфале.

Във вечерните часове на сцената на пл. Възраждане ще се качат група Джеръми?, а после небето ще бъде озарено от лазерно шоу. Карнавалният ден - 21 май ще започне с детски мини карнавал и карнавално шествие на детските градини по ул. „Аврам Гачев“.

На централния градски площад пък деца от цялата страна ще показват своите таланти в Националния детски фестивал на хумора „Смехоранчетата“. За най-малките в градинката с мечето ще бъде изградена и детска карнавална сцена.

В 18:30 часа започва големият карнавал на Габрово, който тази година събира над 60 карнавални картини. Сценаристи, режисьори, шивачи на карнавални костюми, участници и всякакви културни работници и дейци са в трескава подготовка на най-цветния, пищен, весел, щур и незабравим Карнавал, който тази година се подвизава под мотото „Кот доди, гад доди!“.

Музеят на хумора и сатирата в Габрово ще отбележи своята 50-годишнина

След неговия финал сцената на площад „Възраждане“ ще завладеят „Остава“, C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys. За 22:00 часа е предвидено и голямото светлинно шоу в небето над Габрово.

Но това, разбира се не е всичко, защото на 22 май карнавалът продължава с фестивал „Улицата“ по пешеходната „Радецка“ - шарена и щура рецепта за щастие, направена с любов, магия и музика.

В следобедните часове на площад „Възраждане“ ви очаква традиционният Биг Бенд парад. За часовете на всички събития, подробно се информирайте от програмата, а ние ще ви очакваме на всички места за срещи - цветни, весели и заредени с желание за купон.