Автоматът доставя 4 вида вода - охладена, студена, леко газирана и много газирана, като менюто има опция и за инвалиди
Първият автомат в България за газирана и филтрирана вода от ново поколение е монтиран в Габрово, съобщиха от Общината.

Община Габрово

Машината е снабдена с двойна филтрация на водата на вход - чрез линейна система за дезинфекция с UV лампа и охлаждаща система с Ice Bank технология. Автоматът доставя 4 вида вода - охладена, студена, леко газирана и много газирана.

Съдовете, в които може да се пълни са рециклируема чашка, която се подава от машината, собствена чаша или бутилка и термос, който може да се закупи на място.

Община Габрово

Идеята на компанията, монтирала съоръжението, е да се намали колкото се може повече консумацията на пластмаса, като се стимулира използването на собствена бутилка или закупуването на термос.

Менюто има опция за инвалиди и е разположено по-ниско. Автоматът разполага със слънчев фотоволтаичен панел, който позволява на машината да функционира в рамките на светлата част на деня. В останалото време превключва автоматично към електрическата мрежа.

Община Габрово

Максималното количество вода, което може да се напълни еднократно е до 1 литър. Машината е монтирана в парк „Градинката с мечето“ и вечер, след 22:00 часа, се затваря. Тя ще бъде на разположение на габровци в топлите месеци, с изключение на зимния период, когато температурите са минусови.

Община Габрово

В съседство с автомата за вода е разположена и машина за рециклиране на кенчета и пластмасови бутилки.