Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Мобилен екип за ваксинация срещу COVID-19 ще посещава по график габровските села през днешния ден, съобщиха от Общината. .

Така ще бъде осигурена ваксинация на желаещите възрастни и трудноподвижни хора в малките населени места на общината. За целта ще бъдат организирани временни пунктове за ваксиниране в здравните служби, а където няма такива - в административните сгради.

Аденовирусна, иРНК, антигенна: Как работят ваксините срещу COVID-19

Инициативата е на кмета на Габрово и се осъществява със съдействието на Регионалната здравна инспекция и Центъра за Спешна медицинска помощ-Габрово.

До момента, с посредничеството на кметовете и кметските наместници на селата, желание за ваксиниране са заявили близо 140 души.

Мобилният екип за ваксинация ще посети няколко населени места, съобразно предварително заявените желания за ваксиниране, по следния график:

∙на 2 юни - селата Драгановци, Новаковци и Яворец
∙на 3 юни - селата Стоевци, Райновци, Гъбене, Музга и Дебел дял
∙на 4 юни - селата Козирог и Живко
∙на 8 юни - селата Поповци, Гергини, Гарвани и Николчовци
∙на 9 юни - селата Киевци, Гайтани, Думници, Рязковци, Мичковци, Старилковци
∙на 10 юни - селата Жълтеш, Богданчовци, Балани и Тодоровци


На посочените дати мобилният екип ще започва работа в 09:00 часа от първото населено място, като записаните за ваксинация са предварително известени. РЗИ има достатъчни количества ваксини, за да обезпечи допълнителен интерес към ваксинация в селата.

Инициативата за посещения на мобилни екипи в малките населени места ще продължи при заявено желание от хората чрез кметовете и кметските наместници.