/ община Габрово
Макет на габровския квартал „Шести участък“ от края на 18-и и началото на 19-и век изработи скулпторът Климент Генчев. Творението пресъздава голяма част от улиците „Опълченска“ и „Николай Палаузов“ и въпреки внушителните си размери – 200 см на 110 см, е отнело на автора му малко повече от три месеца. Макетът е снабден със соларно захранване, неговите прозорци и уличните фенери ще светят нощем.

макет
община Габрово

 
Идеята е на Народно читалище „Будителите 2017“ и цели да покаже взаимодействието между културата и технологиите, стъпвайки върху чертите на габровския дух и традиции, премесени с иновативни интерпретации.

макет
община Габрово

 
Макетът ще допълни съдържанието на градския парк на миниатюрите „Мини Габрово“, който до края на месеца ще бъде изграден в двора на бившето помощно училище в кв. „Шести участък“.

Община Габрово с престижно отличие

Неотдавна Община Габрово предостави сградата на читалищната институция за стопанисване.
 

макет
община Габрово


По време на хакатон, посветен на „Шести участък“, бяха локализирани няколко проблема, единият от които е липсата на човекопоток в квартала. Музейните работници, които организират обиколки с туристи изтъкват, че стигат до там и спират, защото няма какво да им бъде показано. Така се появява замисълът за нова атракция на града.

макет
община Габрово

 
Паркът е своеобразно продължение на миналогодишния проект на „Будителите“ – „Габрово – 160 г. творчески град“. Тогава Климент Генчев изработи миниварианти на пет знакови сгради за Габрово, които представляват архитектурно богатство на града. Това са възстановки на Калпазановата къща, вилата на Пенчо Семов, Дома на културата, Белодробната болница (Парахода) и ЖП гарата. Всички макети ще бъдат поставени върху масивни постаменти под стъклени куполи, така че да издържат целогодишно на атмосферни влияния и да се запазят невредими.
 
община Габрово