Кулминацията на Националното честване на Шипченската епопея е на 22 август
Кулминацията на Националното честване на Шипченската епопея е на 22 август / Областен управител Габрово

На свое заседание Инициативният комитет за Националното честване на Шипченската епопея прие официално датата 22 август за кулминационния ден на тържествата.

Срещата бе председателствана от областния управител Николай Сираков.

В нея се включиха началникът на кабинета на министъра на отбраната, заместник – началникът на Националната гвардейска част, представителите на общините Габрово и Казанлък, Националния парк – музей Шипка, директорът на Регионалния исторически музей в Габрово и на Регионалната библиотека, началниците на регионалните инспекторати по образованието – Габрово и Стара Загора и на отдел Архиви в Габрово, директора на историческия музей в Казанлък, сдружението на работодателите и индустриалците и националното дружество „Традиция”.

Обсъдена бе програма на основните събития и предложените от институциите инициативи.

"Всички събития ще бъдат интересни, провокативни и интерактивни, с което ще се даде възможност на хората да бъдат участници, а не зрители", твърдят от администрацията на Областния управител.

Николай Сираков коментира, че има желание всичко това да бъде организирано от хората и за хората. По този повод той сподели, че разчита и на бизнеса, но не само за финансови средства, а да бъде основен съорганизатор, каквито са институциите – „прегърнали” каузата „Шипченска епопея", която цели чрез съпреживяването на събитията, да ни провокира да бъдем повече българи.