Климент Кунев
Климент Кунев / DarikNews.bg
Зам.-кметът на Габрово Климент Кунев се включи в дискусията има ли масово прииждане на роми в града. В голямо интервю във вестник „100 вести" днес той информира за броя на общинските жилища, дадени на роми, за строгите условия в наредбата за настаняване в общински жилища, дава предложения как да се справим с „ромския проблем”.

Сигурен съм, че няма човек в града, който може точно да каже колко са циганите в Габрово. В едно съм сигурен - тази година те са повече от миналата. Миналата година са били повече от предходната, а догодина - ще бъдат повече от тази. Следващите 10 години всяка млада циганка ще роди поне по 5 деца. Техният естествен прираст е много по-голям от този на всяка друга общност. Това е абсолютен факт, всеки го знае.

Някой се опитва да играе със страховете на хората

Но в крайна сметка всички ние и те ще трябва да живеем на територията на България и Габрово. От нас зависи дали през следващите години ще се опитаме ли да направим от тях хора, с нормално поведение или и след 10 години ще се примиряваме пак със сегашното им поведение, което противоречи на нормалното.

В годините явно са натрупани множество компромиси спрямо техните постъпки, всички сме свидетели на поведение, което не бихме приели за нормално. В ежедневието сме прекалено толерантни, но сме силни и доста агресивни във Фейсбук или когато сме тълпа. Търсим буквално „под вола теле“, връзваме се на несъстоятелни твърдения, че кметът на Габрово „внася цигани“.

Позицията на кмета на Габрово Таня Христова

Ако някой вярва в това, значи е прекалено наивен. По-добре е да помислим от кои институции зависи промяната на нашето бъдеще. Това зависи от държавните институции, от парламента, където коват законите и трябва да ги направят такива, че да дадат приоритет на образованите българи, на семействата с деца с известен баща, на тези, които нямат нарушения на обществения ред. Всички ние трябва да поискаме от държавата да направи такава нормативна уредба, която не толерира арогантното и бих казал ненормалното поведение, в нашето общество. Иначе, да гадаем дали даден кмет „внася или изнася роми“, това е само плюс в нечия политическа паничка. То не кореспондира с истината и няма как да бъде вярно. Всеки разумен човек го знае