Изложба, посветена на Света Петка
Изложба, посветена на Света Петка / Регионален исторически музей Габрово
В навечерието на духовния празник на Габрово Регионалният исторически музей организира изложба посветена на покровителката на града - Св. Петка.

Най-ранните свидетелства за съществуването на Габрово на днешната му територия са свързани именно с нея. По време на пренасянето на мощите й от родния й град Епиват към столицата Търново, през 30-те години на XIII век., те преминават през Габрово. На мястото, на което пренощуват по-късно е издигнат храм на светицата.

Днес могат да се видят запазените основи на този храм, намиращ се непосредствено до църквата „Успение Богородично“, в централната част на града.

Изложбата „Св. Петка - духовната покровителка на Габрово“ ще бъде открита на чардака на Дечкова къща на 13 октомври, петък, от 17:00 ч. Тя е съвместна с Детските школи по приложни изкуства „Приложни забавления“, с преподавател Мариана Трифонова и „Енкаустика“, с преподавател Румен Трифонов. Посетителите ще могат да видят творби на възпитаници на двете школи, изработени в различни техники, но обединени под една обща тема.
Изложбата ще бъде свободна за посещение до началото на месец ноември.