Испански и италиански опит в Трявна
Испански и италиански опит в Трявна / Дарик Габрово, архив

Проект „Кръгове", финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" стартира в Трявна.  Проектът предвижда пренасяне на иновативен модел за насърчаване на ученето през целия живот и заетостта сред уязвими групи като ползва опита на италиански център за обучение и испанска неправителствена организация, както и резултати от предишни проекти, създадени по програма EQUAL в Европа, финансирана от Европейския социален фонд.

Проектът цели да обедини усилията на центрове за обучение, НПО и общини за внедряване на модел за интегрирани услуги и гъвкаво обучение за групи в риск като подчертае важността на съпътстващи обученията услуги като детски забавачки, детски работилници и студия, домове за стари хора, дневни центрове за хора с увреждания и др.

 Интегрираните услуги дават възможност на жени, особено майки с деца, семейства с един родител, хора, ангажирани с грижи за възрастни и близки с увреждания за по-лесен достъп до обучение и заетост.

Гъвкавото обучение поставя акцент върху всеки индивид като осигурява индивидуална оценка на знанията, уменията и потребностите от обучение според нуждите на пазара на труда.

Предвидени са международна среща на експерти в Трявна, две работни посещения в Италия и Испания с представители на целевите групи за наблюдение и обмяна на опит.

 Очаква се в резултат на проекта да бъде създаден „Наръчник за интегрирани услуги и гъвкаво обучение за групи в риск", както и да бъден подписан Меморандум за дългосрочно сътрудничество между организации и общини от България, Испания и Италия.