грип ученици
грип ученици / Дарик

Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания за община Трявна и община Дряново нарасна и заболяемостта достигна предепидемични стойности, които са 340,84 на 10 000 души за община Трявна  и 302,67  на 10 000 души за община Дряново

Най-много са болните до 14 години, като децата от 0 до 4 години преобладават. 

Болните от грип се увеличават

Заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип в общините Габрово и Севлиево е под границата за обявяване на епидемия. За областта тя е 350 болни на 10 000 души. В Габрово стойностите от последната седмица сочат, че заболелите са 279,63 на 10 000, а за Севлиево - 147,86.

Със заповед на директора на Регионална здравна инспекция-Габрово е обявена грипна епидемия в Дряново и Трявна от 23-ти до 28 януари. 

Лекари съветват: При грип - никакво самолечение

Лечебните  заведения в община Трявна и община Дряново трябва да предприемат  изпълнение на противоепидемичните мерки за борба с грип и ОРЗ по време на грипна епидемия:

Медицинското обслужване на болните от грип и ОРЗ  да се извършва главно по домовете: 

Болните с леки и средно тежки форми на грип да се изолират и лекуват в дома си. Да се преустанови работата на детските и женските консултации. По време на грипната епидемия да се преустановят профилактичните прегледи и имунизации. Лекарите от лечебните заведения за извънболнична помощ да насочват за хоспитализиране болните с усложнения, с тежки форми на грип и ОРЗ и пациенти, страдащи от хронични заболявания, в случаите, когато лечението в дома би могло да доведе до риск от неблагоприятен изход от заболяването. Лечебните заведения за болнична помощ да предвидят възможност за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения  с оглед приемането на насочените за хоспитализиране пациенти с грип и / или усложнения. Спазване на строг противоепидемичен режим в болничните отделения и детските заведения. Временно преустановяване на свижданията в  болниците  на територията на двете общини. Да се преустановят плановите операции в лечебните заведения. Персоналът в здравните и детските заведения да работи с лични предпазни средства. .

В детските заведения и в училищата медицинските специалисти с помощта на преподавателите и възпитателите да провеждат сутрешен филтър. Откритите болни деца да се връщат по домовете.

Да не се допускат на работа заболели лица от персонала на лечебните и  детските заведения. 

Да се преустановят организираните мероприятия на деца, ученици и други колективи, като посещения на театри, спортни празници и др.  

Дните от 23.01.2018 г  до 26.01.2018 г се обявяват за неучебни на територията на община Трявна и община Дряново.