/ iStock/Getty Images
Габровският драматичен театър ще организира Летен театрален форум за млади актьори, режисьори, студенти по актьорско майсторство и театрални теоретици.

Първото издание на форума ще се проведе от 4 до 11 юли в Габрово. То ще бъде лятна художествено-творческа актьорска резиденция за трийсет участници и петима души със статут на слушатели.

Участието в него ще става по предварителен подбор на кандидатите, одобрени от четиричленно жури.Летният театрален форум е образователна инициатива. Целта му е да даде възможност за работна и творческа среща на млади актьори с утвърдени творци в областта на сценичните изкуства от различни поколения и с различен опит.

Събитието ще помогне за развитието, конкурентността и професионализма на младите актьори. То ще им даде възможност да придобият практически опит на професионална театрална сцена.

Според организаторите работата на актьора е сложна и многопластова дейност. Тя изисква постоянно поддържане, развиване и усъвършенстване на актьорския инструментариум – глас, физика, въображение, рефлективност, познаване и владеене на различни техники за работа в класически и съвременни сценични форми.

Форумът ще провокира младите актьори да експериментират в работата си, за да развиват умения и качества под ръководството на доказани специалисти в реална сценична среда.

В програмата му са включени три модула: Ежедневни тричасови репетиции – осемдневна програма за активна работа на актьора; Ежедневни четиричасови уъркшопи – шест творчески уъркшопи по различни направления, пряко свързани с актьорската работа на сцена с професионалисти от страната и чужбина; Ежедневни вечерни творчески срещи – седем творчески срещи с изявени личности в сферата на театралното изкуство с цел създаване на приемственост между различните поколения в театъра, обмяна на опит и вдъхновение.

Габровският театър представи „Хомеопатия за душата“

От габровския театър отправят покана за участие към студенти по актьорско майсторство, наскоро завършили висшето си образование актьори, действащи актьори, които искат да се развиват, режисьори, драматурзи и театроведи с любопитство към спецификите при работа с актьори.

Освен 30 свободни места за активните участници, организаторите предвиждат още пет позиции за слушатели. Статутът на слушател осигурява свободен достъп до всички репетиции, уъркшопи и творчески срещи като наблюдател на процесите.

Квотата за слушатели включва: 3 места за режисьори и/или студенти по режисура; 1 място за театровед и/или студент по театрознание и 1 място за драматург или студент по драматургия.

Кандидатите за място във форума като „активен участник“ подават следните документи: CV на кандидата; диплома за завършено образование по специалностите „актьорско майсторство за драматичен театър“, „актьорско майсторство за куклен театър“ или служебна бележка от ВУЗ за завършен семестър по същите специалности и мотивационно писмо.

Кандидатите за място във форума като „слушател“ подават следните документи: CV на кандидата; диплома за завършено образование по специалностите „режисура за драматичен театър“, „режисура за куклен театър“, „драматургия“ или „театрознание“ или служебна бележка от ВУЗ за завършен семестър по същите специалности и мотивационно писмо.
Кандидатурите могат да се изпращат от 15 февруари до 15 април на e-mail: forum@dramagabrovo.com.

При липсваща част от изисканите документи, кандидатурите няма да бъдат разглеждани. Участниците ще бъдат избрани от четиричленна комисия в състав: Гергана Змийчарова - създател и координатор „уъркшопи“ на Летния театрален форум, Светослав Славчев - създател и координатор „творчески срещи“ на Летния театрален форум, Петко Койчев - директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“-Габрово и Петринел Гочев - главен режисьор в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ (с право на два гласа).

Подборът на кандидатите ще се проведе до 30 май. Предвижда се Летният театрален форум да завърши с публично представяне на резултатите. Това ще приобщи и запознае публиката с работните процеси в театъра.

Официални гости в заключителната вечер ще бъдат театрални дейци от цялата страна - директори на театри, режисьори и продуценти. Те ще имат възможност да отправят покани към участниците за бъдещи проекти. Желанието на организаторите е да превърнат форума в действащ пазар на труда в сферата на театъра.

Младите актьори са откъснати от театралната ситуация в страната докато се обучават, както и в първите години след като завършат образованието си. Те работят в капсулираната среда на академиите и университетите. Същото важи за театралните теоретици и студентите по театрознание, драматургия, сценография.

С участието си в събитието, те ще се срещнат в реална, професионална работна среда. Ще надградят овладяното и наученото от академичното си образование. Ще работят с утвърдени професионалисти и ще се запознаят с колеги от страната и чужбина. Ще създадат полезни контакти за професионалната си реализация и ще се срещнат с автентична публика.

Зад каузата на Летния театрален форум с имената и професионализма си застават: Петринел Гочев - художник и театрален режисьор; Гергана Змийчарова - актриса, драматург, художник и фотограф; -ва степен; Гергана Николаева - оперна певица; Йоанна Темелкова - актриса, учредител на ИТСФ „Даниел Чирпански“; Елизабет Паисиева - състезател в националния отбор по художествена гимнастика, треньор и носител на 75 медала от състезания по художествена гимнастика и Емил Видев – главен асистент, катедра „Гимастика“, НСА; каскадьор и координатор каскади.

Част от срещите и уъркшопите в събитието ще се проведат на емблематични за града и околността места като: Художествена галерия „Христо Цокев“, РЕМО „Етър“, Архитектурно-исторически резерват „Боженци“ и Музея на хумора и сатирата.

Летният театрален форум се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творческо развитие“.