РИМ - Габрово
РИМ - Габрово / Реклама на производството и търговската марка на фабрика „Принц Кирил” – Габрово. 1934 г.
Габрово все още помни, че е наричан Български Манчестър
100470
Габрово все още помни, че е наричан Български Манчестър
  • Габрово все още помни, че е наричан Български Манчестър
В Габрово се помни, че някога населеното място е известно като „Български Манчестър” – заради сериозното развитие на индустрията. Днес нещата са доста различни, а останки от миналото се откриват в музеите.

Миналата седмица Дарик нюз разказа за направено ценно дарение на Регионален исторически музей – Габрово – мостра от плат, произведен през 30-те години на ХХ век от първото памукотекстилно предприятие в Габрово „Принц Кирил”. Дълги години този плат се съхранява от наследниците в къща в Русе. Става въпрос за търговци от Велико Търново, които се местят в крайдунавския град и търгуват с габровски платове.

РИМ – Габрово получи ценно дарение – мостра от плат, произвеждан от фабрика „Принц Кирил” АД

Тихомир Църов продължава темата в разговор с историка Иван Постомпиров – изследовател на индустриалния период в Габрово. На каква машина е изработена тази мостра? Интересът в Габрово е голям, тъй като на много места все още могат да се видят останки от сградите, където преди години се помещават фабриките, благодарение на които Габрово е наречен „Български Манчестър”.

Разговорът с Иван Постомпиров може да слушате днес по Дарик радио в програмата между 10:00 и 12:00 часа или от прикачения към тази статия аудиофайл.