ТВ ОРТ
ТВ ОРТ / вестник 100 вести
Група млади журналисти от Москва, представители на Централната телевизия ОРТ, водени от Лена Енева - председател на организация „Русофили” - Габрово, които са в България за заснемане на документален филм, посветен на 140-годишнината от Освобождението на България, посетиха Регионалния исторически музей.

Повече възможности за изучаване на руски език в Габрово

Те вече са били по паметните места в Батак, Стара Загора, Плевен и с особен интерес посещават Габрово - сигурният тил на отбраната на Шипченския проход в решаващия ход на Руско-турската война от 1877 - 1878 г. с участие на Българското опълчение. Градът, където са новосформирани Девета и Десета дружини на Българското опълчение под командването на ген. Столетов, участвали в помощ на шипченските защитници на 21 (9 август) 1877 г.

Интерес предизвика срещата с потомците на опълченци: инж. Никола Йорджев, инж. Николай Дачев и Дянко Лазаров, в чиято фамилия като скъпа семейна реликва от поколение на поколение се предава императорската позлатена чаша на опълченеца от Девета дружина Дянко Лазаров Дянков от Габрово.

Източник: вестник „100 вести"