Дни на дърворезбата в Трявна
Дни на дърворезбата в Трявна / Областен управител Габрово

Започнаха Дните на дърворезбата в община Трявна. По традиция Дните започват с облог между майстори, които веднага се захващат да работят пред погледа на тревненци и гостите на града. Тази година облогът е между петима участници, на различна възраст, които ще работят до Гергьовден, когато ще бъде обявен и победителят.

Богата е програмата, която организаторите от Община Трявна са подготвили в следващите три дена  на три локации. На старинният площад при Часовниковата кула ще има демонстрации на художествена обработка на дърво и камък, иконопис и рисуване върху коприна. ще бъдат открити две изложби. Ще бъдат открити две изложби - секция "Дърворезба" на Съюза на българските художници, творби на тревненските майстори резбари и теракотни икони от експонатите на Градския музей във Виница, Република Македония  и на студентски творби, изработени от възпитаниците на Национална художествена академия, както и творби на единствения дърворезбар у нас, който носи званието Уста майстор – Дарин Божков.

Интересна част от програмата е инициативата „Покажи традицията. Подари празник!“, която се организира от Сдружение „Спектър 21 век“ и Посолството на Кралство Мароко. Тя ще се състои на 5 май, когато се очаква към празника да се присъедини и посланикът на Кралство Мароко Н.Пр.Закия Ел Мидауи.

 Дните на дърворезбата продължават  до 6 май, когато ще има шествие на майстори дърворезбари с иконата на Св. Георги, който освен символ и закрилник на армията е покровител и на резбарите. Дните ще завършат с музикална програма на ученици от НУФИ „Филип Кутев“ гр. Котел и представление на Театрален колектив.

Областният управител Невена Петкова и заместник областният управител Мария Пенева бяха гости на старта на Дните на дърворезбата в община Трявна. Да уважат събитието бяха и заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, председателят на Общински съвет – Трявна Силвия Кръстева, гости от побратимения на Трявна град Виница.