Деца рисуваха духовната закрилница на Габрово Св. Петка Българска
Деца рисуваха духовната закрилница на Габрово Св. Петка Българска / Dariknews.bg

Икони с лика на духовната закрилница на Габрово Св. Петка Българска рисуваха деца, най-малкото от които е само на 5 години. Инициативата е на Регионален исторически музей - Габрово и е на конкурсен принцип.

Света Петка Българска не е само духовната закрилница на града. С пренасянето на нейните мощи през 13-и век свързваме възникването на Габрово като селище.

Изложбата „Света Петка – духовната покровителка на Габрово” е експонирана в Дечкова къща. В нея са включени събраните творби на тридесет и три деца и младежи от няколко школи в Габрово: Детска школа „Енкаустика” с преподавател Румен Трифонов, Детска школа „Приложни забавления“ с преподавател Мариана Трифонова, Детска школа по изобразително изкуство при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1928” с преподавател Мариана Трифонова.

В конкурса се включиха и ученици от Първо основно училище „Ран Босилек”. В тържеството взеха участие деца от детска градина „Мики Маус”. Творбите на участниците бяха оценени от жури в състав: отец Руслан Линчев, архиерейски наместник в Габрово, Евгений Недев – Директор на ХГ „Христо Цокев” – Габрово и Иван Христов – уредник в РИМ – Габрово.

Първа награда - Ива Донкова, 16 г., от Детска школа „Енкаустика”.

Втора награда – Радина Атанасова, 13 г., от Детска школа по изобразително изкуство при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1928”; Трета награда – Емили Цонкова, 9 г., от Детска школа „Приложни забавления“.

Бяха раздадени и две поощрителни награди: за най-малката участничка в конкурса - 5-годишната Вяра Пенчева с преподавател Елиза Ковачева, и за Десислава Савчева, 12 г., от Първо ОУ „Ран Босилек”. Всички останали участници също получиха заслужени награди.