НАГ
НАГ / Дебати в НАГ разгръщат словесния потенциал и възпитават лидери

В два дебата - на училищно и на национално ниво, участваха възпитаниците на Националната Априловска гимназия през месец април.

Първият дебат на тема "Заплаха ли е науката за човечеството?" беше организиран от Ученическия съвет на гимназията и завърши с утвърждаване на разискваната тема.

По традиция през годините в Априловската гимназия винаги се е осъществявала форма на самоуправление - организиране на дебати, благотворителни базари и концерти, познавателни игри, бригади, различни събития за подобряване на средата в училище. През 1993 година учениците организират сами  изпращане на първия хуманитарен випуск.

Вторият дебат изправи Априловите възпитаници срещу отбора на столичното 125 СУ "Боян Пенев". Отборът на НАГ имаше нова задача - да влезе в публичен спор по правилата на Британския парламентарен формат.

XI „а" клас на НАГ превърна екологията в своя кауза

Това е един от най-разпространените стилове дебати в света, особено на университетско ниво. Ангажираността с чуждите аргументи е един от най-важните елементи в него. По време на спора състезателите имат право да предлагат въпроси на противниковата страна, които говорещият може да приеме или отхвърли.

Саможертвата на Ботевия герой е напразна, реши дебат в Националната Априловска гимназия

Дебатът между националната и столичната гимназия се проведе в три кръга. В първия бяха избрани две теми - "Полезно ли е идеализирането на личности?" и "Смартфонът - забраненият плод на съвремието".

Във втория - отборите градиха аргументи в пряка конкуренция пред взискателно жури - двамата директори на НАГ и на 125 СУ, представители на учителските колегии и училищните общности. Третият кръг беше решаване на сложен логически казус - има трима чакащи за трансплантация на сърце, а сърцето е едно, кого бихте избрали.

Тържествено честване по повод 170 години от рождението на Христо Ботев

Софийският отбор победи само с 1 точка домакините - 210:209, от което спечели самата идея на дебата - изграждане на умения за говорене пред публика, съставяне на аргументи и работа в екип.

Автор: Божидар Недков, 9 а, НАГ, СИП Журналистика