/ Община Габрово
Габрово и СУ „Св. Климент Охридски“ ще си партнират в изграждането и развитието на център за върхови постижения „Наследство БГ“. Центърът за върхови постижения „Наследство БГ“ си е поставил за цел да работи с области и общини в България, в които има значими обекти на културно-историческото ни наследство. Една от основните цели е да то да се проучи и социализира.

Развиват научноизследователския и иновационния капацитет

Първите задачи на сътрудничеството са организиране на територията на общината на научни и теренни практики на изследователи, млади изследователи и студенти от Университета, обучения с цел изучаване, съхраняване и популяризиране на културното наследство, заснемане и разработване на електронни продукти за археологически разкопки на обекти, подпомагане на Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ при реставрацията, дигитализацията и виртуализацията на паметници на културното наследство.

Научната конференция, посветена на Старопланинския регион

Сътрудничеството включва още инициативи за проучване на наследството на известни личности в науката, свързани с Габрово, историята на карикатурата, включване в пътуващи изложби, основаване на ученически и пенсионерски клубове „Наследство БГ“, подпомагане в създаването на маркетингови стратегии за развитие на важни туристически обекти.