Български флаг от рози
Български флаг от рози / Община Севлиево

В първия ден от националния фестивал „Семе българско" официалните гости и посетителите на фестивала ще засеят български рози, които ще очертаят националния флаг на България. Цветната картина ще се появи в парк „Казармите" след откриването, на 23 април. Инициативата е наречена „Моята България" и с нея организаторите искат да акцентират върху едни от най-истинските български символи.

В непосредствена близост до входа на парка ще е разположен пункт, в който изложителите и посетителите ще мога да попълнят анкетата „Познавате ли старите български сортове?". Тя ще помогне да се разбере степента на познание на българските фермери по отношение на старите сортове и нагласите им за кандидатстване по Мярка 10.

Получените отговори ще послужат за оптимизиране на Списъка на застрашените от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство и за прилагането на мярка 10 „Агроекология и климат" от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. и включването в него на стари сортове, които реално са обект на селскостопанска дейност в селските райони на България.

Гостите на фестивала „Семе българско" ще бъдат посрещнати с народна музика, пита с мед. Всеки посетител ще получи за спомен пакетче семенца от лимец.

В парка ще има кът за участниците в селския Мол, в който ще се включат най-малките местни производители от цялата област. Те ще предлагат на посетителите изделия от селскостопанския двор, домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия. Участниците в селския Мол ще представят традиционен фолклор на сцената на фестивала от 13:00 до 14:00 часа на 23 април, събота. Тогава ще се проведе и конкурсът "Никой не е по-голям от хляба" за домашно приготвен хляб със семена, произведен по традиционни рецепти и съвременни технологии.

Специално за фестивала излезе рекламно-информационен справочник "Семе българско" с информация за всички участници на фестивала. Той излиза в 15 хил. тираж и се разпространява в Габровска и Търновска област.