/ ThinkStock/Getty Images
В нощта срещу 18 март, по време на редовно дежурство, служители на СЦДП-Габрово са открили простреляна в задния ляв крак кошута. В 01.51 ч., по време на нощен обход в района на габровското село Гъбене, те забелязали голямо кърваво петно върху асфалта в края на селото. Служителите последвали кървавата диря и открили простреляното животно да лежи живо в безпомощно състояние в крайпътна канавка.

Трима бракониери с ловни билети - Стоян Иванов, Тодор Русев и Цоньо Стоянов, превозвали убит благороден елен

Последвало незабавно подаване на сигнал на спешния телефон 112. В отговор им било съобщено, че на сутринта мястото ще бъде посетено от оперативно-следствена група. Служителите на предприятието останали до простреляното животно през цялата нощ, за да запазят непокътнато мястото на инцидента до идване на органите на МВР. Към тях се присъединил и председателят на ЛРД-Гъбене.

Да убиеш част от Коледния дух

Около 8.30 ч. сутринта на 18 март, заедно с оперативно-следствената група, пристигнали и двама ветеринарни лекари. Те евтаназирали тежко ранената кошута, а при огледа на трупа установили, че тя е била бременна. На мястото е извършен оглед, започнато е полицейско дознание.

По-рано в нощта на инцидента, в землището на с. Гъбене, обхождайки района, служителите на СЦДП - Габрово са попаднали на бракониери, които са се опитвали да ловуват на фар, последвало е преследване, при което бракониерите са успяли да избягат.