/ Община Севлиево

Обучението е по програмиране със Скрач и роботи „Финч“ и е адресиран към деца на възраст 10-11 години, които в рамките на месец и половина ще преминат безплатно обучение по програмиране.

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“-Габрово е от малкото в страната, които бяха избрани от „Generation Code“. Библиотеката получи още пет робота „Финч“ от Посолството на САЩ. До момента габровската библиотека притежава пет роботчета, с които в продължение на три години посещава читалищни библиотеки и училища в целия Габровски регион.

Роботите Финч обикалят област Габрово

„Ще успеем да достигнем до учениците в по-малките населени места. Забавните срещи с Финч ще дадат възможност на децата не само да се докоснат до света на програмирането, а и да направят своите първи стъпки в развиване на дигитални умения”, смятат от екипа на библиотеката.

Йолина Христова ще води обученията в Севлиево. Периодът на обучение е месец и половина. Обученията ще завършат с тест, а най-добре представилите се ученици ще имат възможността да участват в пролетен лагер за напреднали по програмиране.

Детска градина „Дъга” се включи в Европейската седмица на програмирането (СНИМКИ)

Целта е да подкрепя дейности, чрез които да повишава обществения интерес към новите технологии, да насърчава младежите да усъвършенстват дигиталните си умения и да осъществяват своите идеи с помощта на програмирането.