Мониторинг на посетителите в Национален парк "Централен Балкан"
Мониторинг на посетителите в Национален парк "Централен Балкан" / Дарик Габрово

Посещението на  Национален парк „Централен Балкан” е свързано с положителни емоции и красиви спомени, когато е налице безопасно предвижване и престой, предупреждават от администрацията на защитената територия.  В планината следвайте правилата и знайте, че отправените  препоръки и предупреждения са свързани с ежедневната грижа за човешката безопасност.

1. Избягвайте индивидуалните излети. Движете се в група. Изпълнявайте указанията на водача.

2. Спазвайте установената маркировка и маршрути. Не съкращавайте излишно обозначения маршрут, особено когато времето е лошо. Бързането изтощава организма и води до голяма вероятност от изгубване.

3. При критична ситуация, потърсете незабавна помощ от планинските спасители или от служителите на Дирекцията на Национален парк “Централен Балкан”, които се намират в района.

4. При движение в Парка се придържайте към общоприетите правила за движение в планината, приети от Български туристически съюз и Планинската спасителна служба. Спазвайте указанията на парковата охрана и определените норми и режими.

5. Използвайте леко синтетично и непромокаемо облекло. Повечето дрехи са полезни и няма да претоварят багажа Ви.

6. Вземете най-необходимото в багажа си. Питейна вода, високоенергийна храна и ластичен бинт в раницата ще Ви бъдат от полза.

7. При гръмотевични бури не се прикривайте под единични дървета или в скални ниши, избягвайте движението по билните и изпъкнали части на планината, както и пренасянето на метални части и оборудване.

8. Преценявайте силите си, времето, багажа и информацията за района.

9. Не се претоварвайте с допълнителни маршрути. През зимните месеци използвайте снегоходки или ски, където това е възможно.

10. През зимата движението по немаркирани маршрути в горския пояс е много по-опасно, отколкото в безлесната зона.

11. Внимавайте за опасност от лавини. Потърсете съвет от планинските спасители за избрания от Вас маршрут през зимния период.

12. Избягвайте продължителния престой или движение във високите части на планината над 2000 м. надморска височина.

13. Носете слънчеви очила и средства против изгаряне.

14. При изгубване не се паникьосвайте.

15. Събирайте гъби и диворастящи плодове, само когато ги познавате. Внимавайте! В парка има много отровни диворастящи цветя, които при пипане и последващото хранене могат да предизвикат силни отравяния.

16. Внимавайте за ухапвания от змии и насекоми. При тези случаи пийте течности и си правете студени компреси.

17. Палете лагерни и други огньове само на места, които са обозначени и обезопасени. При напускане на мястото за бивакуване изгасете старателно огнището и почистете терена от отпадъци.

18. Използването на пиротехнически средства, както и огнестрелно оръжие на територията на Парка е забранено.

19. Изгарянето на храстова и тревна растителност с цел почистване на пасища е забранено.

20. При пожар или съмнение за пожар незабавно уведомете или потърсете връзка с паркови служители или хижари.

21. Не предприемайте самоинициатива при овладяването на голям пожар, защото може да пострадате. Изчакайте служителите на Парка и/или действайте съгласно техните указания.

22. Всяка подадена от Вас информация за забелязани нарушения на територията на парка е особено ценна. Анонимността Ви е гарантирана.

23. Не търсете саморазправа при установяване на нарушения, а сигнализирайте парковите служители.