53-годишен тревненец е уличен в документна измама
53-годишен тревненец е уличен в документна измама / Дарик Габрово, архив

Служители от група „Противодействие на икономическата престъпност"- Трявна установили, че 53-годишният В. Х. от Трявна е съставил и използвал неистински частни документи, за да продаде недвижим имот /гора/, собственост на жена от Пловдив.

 Мъжът /осъждан три пъти за документни престъпления/ осъществил контакт с 34-годишна жена от Елена, която искала да купи гора в тревненския край. Тревненецът се представил за собственик на такъв имот - заявил, че притежава 12.800 дка гора край с. Бижовци, договорили се за цената, и уточнили деня на покупко-продажбата. Междувременно, от името на реалния собственик на гората,  В. Х. изготвил неистинско пълномощно на името на мъж от Трявна. Чрез фалшивото пълномощно, жената от Елена /без нейно знание/ е преупълномощена да продава имота. В. Х. изготвил и изискваните за осъществяване на такъв тип сделка декларации за липса на задължения към държавата и за гражданство и гражданско състояние. В деня на сделката, „поради възникнал неотложен ангажимент", измамникът не се явил на срещата, а изпратил трето лице, което получило от жената определената като цена на имота сума /8 000 лв./ и й предало пакета с документи. В кантората на нотариуса се явила само тя, а чрез представените фалшиви документи, гората е продадена от „упълномощената" еленчанка на самата нея.

За да реализира намерението си по изготвяне на фалшивите документи и заблуждаване на купувача, на В. Х. му били необходими няколко месеца - сценарият е реализиран през периода декември`2007-април`2008 г. Въпреки сложната схема и използването на множество документи с цел да се заличат следите на измамника, усилията на тревненските полицаи по разплитане на казуса се увенчали с успех - на 20.02.2013 г. В. Х. е привлечен в качеството на обвиняем по чл. 308, ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК. Взета му е мярка за неотклонение „подписка".

Материалите по делото са изпратени на Районна прокуратура-Трявна с мнение за предаване на съд.

                Паралелно с воденето на досъдебното производство, засегнатите страни - реалните собственици на имота и жената-купувач, която била въведена в заблуждение, завели в Районен съд - Трявна граждански дела срещу В. Х. Делата са приключили с осъдителни присъди, които вече са влезли в сила - В. Х. е осъден да върне на жената от Елена сумата от 8 000 лв., а имотът е възстановен на реалните му собственици.