21 областни управители обсъждаха на среща транспортните проблеми
21 областни управители обсъждаха на среща транспортните проблеми / Областна управа Габрово

 

Необходимо е да се търсят повече средства за финансиране на инфраструктурни проблеми в областта на транспорта, да бъде подменен автобусният парк, така че да бъде достъпен и за хората с увреждания, да бъдат предприети мерки за разрешаване на проблемите с паркирането и ограничаването на броя на личните автомобили за сметка обществения транспорт. До тези изводи стигнаха участниците в Четвъртата национална кръгла маса по транспортните проблеми, която се проведе в Трявна. В нея взеха участие 21 областни управители, съобщават от Областната управа.

Те са решили, че е необходимо още да се предприемат действия за насърчаване на велосипедистите /създаване на велоалеи/; нужна е и по- голяма активност от страна на местните власти по отношение на използването на възможностите за финансиране на проекти в областта на транспорта, чрез Структурните и Кохезионния фонд на ЕС. По време на срещата са обобщени и проблемите в сферата на транспорта, които са в няколко области- инфраструктурни, социални, проблеми, свързани с градската мобилност, проблеми, свързани със законодателството, проблеми за безопасността на гражданите в системата на обществения транспорт.

Друг проблем е недостатъчно финансиране на транспортните системи по места, което от своя страна води до затруднение на превоза на пътници, възпрепятства свободната конкуренция и създава затруднения за мобилността на гражданите, стоките и услугите. Основните проблеми, които  се забелязват сред голямата част от общините са инфраструктурните.

Те са свързани с лошото състояние на пътната мрежа и липсата на средства за нейната поддръжка. Те сами по себе си са причина и за пораждането на проблеми като затруднение при превоза на пътници, липсата на автобусни спирки.