/ Община Габрово
Под мотото „160 години Габрово град“ ще провокираме любознателните чрез интересни публикации
През 2020 Габрово отбелязва своята 160-та годишнина от обявяването му за град, съобщиха от Общината. За габровци тази година трябваше да е специална, белязана от поредица празнични събития и инициативи.

Митичният основател на Габрово Рачо Ковача облече нови одежди (СНИМКИ)

За жалост, тя ни беляза с нещо толкова различно, наред със стотици други градове, наред с хиляди други хора. Мечтаехме да споделим празник, планирахме тържество на духа, мащабни културни прояви, важни исторически възпоменания.

Измести ги необходимостта от друг вид планиране и дейност - при криза и в извънредна ситуация. Но в своята 160 годишна история Габрово винаги е било за пример. Нямаме основания точно сега да отстъпим от така присъщата ни дързост - да бъдем първи, да се целим високо, да стигаме далеч.

Карнавал в изолация - що е то?

Да, празникът няма да е такъв, какъвто искахме да бъде, но ще е такъв, какъвто може. По-важното е, че ще го споделим с хората, които обичаме! Празникът може без фойерверки, шум и площадни прояви, но не може без хора!

Годишнината не е юбилейна, но e повод да си спомним миналото, да се огледаме в очите на съвременниците си, да продължим да работим за  бъдещето – нашето и на децата ни.

Заедно. Защото може да сме различни в своите очаквания, мечти и стремежи, но е важно, че сме единни в усилията си да запазим и развиваме Габрово като град с ясно разпознаваема идентичност, град, който има собствен дух и характер.

Именно духа и характера, вярата и волята на габровци трябва и можем да представим през настоящата година. Под мотото „160 години Габрово град“ ще провокираме любознателните чрез интересни публикации.

Конкурс по време на изолация: Най-карнавална тераса, семейство и домашен любимец

Ще продължим да се уповаваме на вярата, приобщавайки децата си към християнските ценности. Ще им разказваме истории, за да знаят и помнят. Ще насърчим талантливите и предприемчивите да разгърнат своя творчески потенциал.

Ще си спомним имената и делата на хората, посветили живота си на Габрово. И няма да забравим колко важно е да благодарим - за оставеното наследство, за стореното добро, за широтата от възможности, които градът ни разкрива пред нас.

Ще си подарим време, в което да бъдем заедно. Защото Габрово ще го има, само ако сме тук и сме заедно!