11 месеца в затворническо общежитие за сводник
11 месеца в затворническо общежитие за сводник / netinfo

 

11 месеца лишаване от свобода и 4 000 лв. глоба получи габровецът  С.Т.   за склоняване към проституция и сводничество. Състав на Габровски районен съд призна мъжа за виновен в това, че през периода от началото на 2001 г. до октомври 2004 г. в Габрово, с користна цел склонявал към проституция 13 жени и свождал 11 от тях към съвкупления. За извършените престъпления магистратите определиха на подсъдимия общо наказание от 11 месец лишаване от свобода, което да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим, и му наложиха глоба в размер на 4 000 лв.

На основание чл.59, ал.1 от НК съдът  зачете като изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода" времето от 20 май 2009 г., когато С.Т. е бил задържан в Кралство Испания по издадена Европейска заповед за арест и през което по отношение на същия е била в сила мярка за неотклонение „задържане под стража".

Подсъдимият е осъден да заплати на едно от пострадалите момичета обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 1 000 лв. 

 От пресцентъра на окръжен съд уточняват, че до влизане на присъдата в сила са последвали по-благоприятни за извършителя законови разпоредби (а именно поправката в Наказателния кодекс, широко известна като „поправката Ванко 1", съгласно която деянията свързани със склоняване към проституция на непълнолетни лица не представляват по-тежко наказуеми случаи) и подсъдимият е признат за невинен  и оправдан по повдигнатото му обвинение за извършени престъпления по по-тежко наказуемия състав.

 Делото е разгледано от Районен съд - Габрово по реда на Глава двадесет и седма от НПК - Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция, без да се провежда разпит на свидетелите в съдебно заседание. При постановяване на присъдата съдът е ползвал самопризнанията на подсъдимия и доказателствата, които ги подкрепят, събрани в досъдебното производство, като определя наказанието при условията на чл.55, ал.1 т.1 от НК - под минималния предвиден от закона размер за извършеното престъпление, а именно - 1 година лишаване от свобода.

В конкретния случай, разглеждането на делото по реда на съкратеното съдебно следствие е дало възможност то да бъде приключено в кратки срокове. Според магистратите, последното би било невъзможно при провеждане на производството по общия ред с оглед големия брой свидетели и обстоятелството, че значителна част от тях са напуснали Габрово и региона, а някои от свидетелите - и страната.

 

Присъдата на Габровски районен съд подлежи на обжалване или протестиране пред Окръжен съд - Габрово в 15-дневен срок.