/ Дарик Добрич
От пет дни жители на селата Бранище и Плачи дол нямат нормално водоподаване. В четвъртък миналата седмица водата от чешмите потече мътна, разказва кметът на Бранище Димитър Димитров, и беше спряна.

В двете села, както и в Добрич – кв. „Добротица“ и част от кв. „Дружба“, водата се черпи от помпени станции Батово. Кметът има информация, че заради замътването, от ВиК са спрели подаването за градските райони, което е довело в петък сутринта до свръх налягане по напора и 11 аварии на водопреносната мрежа в селата.
 
От събота се работи по авариите и оттогава в Бранище и Плачи дол или няма вода, или тече слабо и е мътна. Хората вече са крайно ядосани, споделя кметът, който е потърсил решение чрез Община Добричка и депутатите от региона. От Общината са разговаряли с директора на ВиК-Добрич Тодор Гикински и са получили обещание проблемът да бъде оттранен днес.
 
Това обаче не е решение, казва кметът и заявява, че трябва да се смени ВиК мрежата в района, като е изчислено, че разходите ще бъдат около 200 000 лева. Търси се съдействие на народните представители парите да бъдат спешно отпуснати от държавата.
 
За Дарик гл.инженер на ВиК дружеството Павел Павлов поясни, че наистина заради спиране на мътната вода в четвъртък на входа на града, се е създало високо налягане по трасето от Батово, от което са аварирали водопроводи.

Той обеща също днес в двете села да се нормализира водоподаването. Ще се търси решение и за честото замътване на водата на помпена станция Батово, каза Павлов.