Жилфонд инвест оспорва исканата от ВиК сума за неплатени сметки на наемателите си
Жилфонд инвест оспорва исканата от ВиК сума за неплатени сметки на наемателите си / Дарик Добрич

13 хиляди лева несъбрани вземания от наеми от началото на годината до момента отчита общинското дружество „Жилфонд инвест” ЕООД. „Целта ни е да направим така, че да не допускаме нашите наематели да  натрупат големи задължения, надхвърлящи 1 000 лв.” – обясни пред Дарик управителят на дружеството Илия Михайлов. Той обясни процедурата, която се прилага към некоректните наематели -  при неплащане на наем за три месеца  се издава първа заповед от името на кмета за принудително  освобождаване на жилището. Ако в рамките на 30 дни задължението се изплати, наемателят остава в жилището. Ако обаче не последва плащане, се издава втора заповед за освобождаване, която е окончателна и според Закона за общинската собственост наемателят се извежда от жилището.  От началото на годината в Добрич  принудително са освободени 12 жилища, а 25 от наемателите са напуснали доброволно. Михайлов изтъкна като голям проблем, че нерядко некоректните наематели напускат жилищата и после не могат да бъдат открити.

1523 жилища под наем отдава общинското дружество „Жилфонд инвест” ЕООД. Извън стопанисването на жилища дружеството развива още няколко дейности – строителен надзор и инвеститорски контрол, газификация, пазарни оценки. Към днешна дата има свободни 30 жилища, от които 18 са в бившите студентски общежития – в бл.1 на ул.”Калиакра” 54. Според Михайлов липсва интерес към тях, защото са маломерни, тип боксониери.

Най-високи са наемите в основно санираните два жилищни блока по ул. „Калиакра” 54 и 52 – по 1.50 лв. на квадратен метър. Най-ниските наеми са около 1 лв. на квадратен метър. Наемната цена не е увеличавана от години, подчерта управителят на „Жилфонд инвест” и припомни, че всички наемни цени се утвърждават с решение на Общинския съвет.

Заради задължения на наематели на „Жилфонд инвест” към ВиК, водното дружество заведе дело срещу общинската фирма през април миналата година. Исканата от ВиК сума възлиза на 232 хиляди . „За мен това е прецедент – в България няма втори случай, в който водно дружество да заведе дело срещу търговско дружество или предприятие, което стопанисва общински жилища” – коментира Илия Михайлов и уточни, че делото в момента е на етап уточняване на задълженията, защото сумата се оспорва. Михайлов разказа, че в края на миналата година в инкасото на „Жилфонд инвест” са открили каса на ВиК и според него са преведени достатъчно постъпления и задълженията би трябвало да са намалели чувствително.  На поискана справка за дължимото от намателите, от ВиК посочили сумата от 230 хил.лв., която от „Жилфонд инвест” не приемат за реална. „Готови сме да си сътрудничим, за да стигнем до някакъв консенсус, но не можем да извършваме дейности, вменени на дружество със специфични услуги като ВиК” – категоричен е управителят на общинската фирма.