Здравка Евтимова гостува в Добрич с най-новата си книга Една и съща река
Здравка Евтимова гостува в Добрич с най-новата си книга Една и съща река / Дарик Добрич

Една от най-големите български писателки пристига в Добрич. Здравка Евтимова ще бъде гост в града ни, за да представи последния си роман „Една и съща река". Тя живее в Перник. Редактор е на чужди издания за България. Публикува в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Германия, Франция, Индия, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Македония и Сърбия. Нейни разкази са четени по радио БиБиСи, Лондон. Автор е на романите "В студената ти сянка, лейди", "На две крачки от мен" (1999), "Линди" (1999), "За теб, за мен", "Четвъртък" (2003). Носител на множество награди у нас и в чужбина. Превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, превежда произведения на български писатели на английски език.

Здравка Евтимова идва в Добрич по покана на Сдружението на писателите. Срещата с нея е утре, 8 януари, от 18.00 ч. в галерия „Георги Петров" в Луксор сити център.

„Героите в „Една и съща река" не са образовани, стоят на най-ниското стъпало на социалната стълба - бедни, неграмотни, не искащи нищо от живота освен - подслон, небе за да дишат, свобода, за да прескачат границите на социалните прегради. Романът е за забравеното време на България. Здравка Евтимова е разрушила еднозначните прегради на думите и те са попаднали в универсалното пространство, където таланта прави неочаквани и впечатляващи визуализации. Тези визуализации, картини, образи са впечатляващо реалистични със съвременния ни дом, улица, град, държава, с безкрайните обири на пари, емоции, морал, продажба на съвест, чест, достойнство на фона, на които циганските кражби изглеждат невинни и дори приятни картинки сред суровата разправа на злото с обикновените хора."