Добрич е домакин на Детски панаир
Добрич е домакин на Детски панаир / Община Добрич
Над 40 културно-образователни прояви са подготвени за малките добричлии
В Добрич днес и утре ще се проведе мащабна детска инициатива – Детски панаир с над 40 културно-образователни прояви. Програмата е подготвена от фондация „Изиарт”, а събитието е с безплатен вход благодарение на подкрепата на Община Добрич.

Работилниците в Добрич ще бъдат отворени от 10 до 18 часа на площад „Свобода”, както и в сградите на РИМ Добрич (Регионален исторически музей, Етнографски музей) и Художествена галерия Добрич.

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени  работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство.  Посетителите ще бъдат въвлечени в света на науката – математика, физика и химия с ателието Отряд за бързо гърмене. По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да влязат в ролята на истински пожарникари.

В рамките на Детски панаир Добрич ще бъде показана и инсталацията за интерактивно представяне на емблематични български картини, сред които – „Жетварка” на Владимир Димитров - Майстора, „Пазарен ден” на Бенчо Обрешков и „Песен” на Ангел Василев.

Детски панаир е първият културен градски фестивал за деца. Основната му цел е малчуганите  да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културни институции. Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в културно-образователните инициативи.

Детският панаир стартира преди шест години с подкрепата на Фондация „Америка за България”. До момента под шапката на панаира са реализирани над 30 събития в над 10 града.