Детски панаир  във Враца на 11 юни
Детски панаир във Враца на 11 юни / Дарик Враца

Над 40 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир във Враца, което ще се проведе втория уикенд от юни-11.06.16 г. Съорганизатори на събитието са Фондация Изиарт и Община Враца, а всички инициативи за празника на детето са с вход свободен.

Панаирът ще бъде открит в  10.00 ч. и ще продължи до 18.00 ч. на площад „Христо Ботев”, както и в сградите на Регионалния исторически музей и Етнографския комплекс в града.

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. Посетителите ще бъдат въвлечени в света на науката с ателие по наука, което ще показва какви са свойствата на водата. Едно от новите и най-атрактивни ателиета в програмата е Корпус за бързо гърмене – група млади химици, които ще направят страхотно шоу. Специално за Враца ще има и ателие, в което децата ще могат да правят принтове на символите на Враца. По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.

Детски панаир е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития за детска аудитория.  Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството, културата и науката.. Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в културно-образователните инициативи.